pondělí 21. dubna 2014

Velo TestFest 2014

19. 4. 2014
65 km

Obtížnost: Velká
Technická náročnost: Střední

Slaný-Slaný-Slaný

Vybíram nové kolo a jak nejlépe zvolit svého budoucího oře? Vyzkoušet ho... A zřejmě neni lepší příležitosti než TestFest. Letos se jeho česká část konala ve Slaném. Před akcí jsem slyšel pozitivní ohlasy a tak jsem se dost těšil.

Rozhodně se vyplatilo přijet brzo, hned na devátou, kdy někteří ještě staví stánky, ale než jsem se zaregistroval, všechno bylo připraveno a po ověření smluv u Specialized jsem mohl usednout za řidítka Epic FSR Marathon a vyrazit na perfektně vybranej okruh, tady velká poklona pro pořadatele. Technické sjezdy, výjezdy, štěrková cesta, pěšinka loukou, lesní trail i kus po asfaltu na jednom pětikilometrové okruhu...perfektní na ověření všech jídních vlastností.

Dosud jezdim na 26" pevném kole, rám 21" se zvýšenou sedlovkou a musim říct, že s mými 2m výšky neni pozice ideální. Nebyl jsem přesvědčen o výhodách 29" kol, ale pro velké postavy jsou boží, pozice na kole je o tolik lepší (vzpřímenější) a pohodlnější!

Vyzkoušel jsem celkem 10 kol, takže se tu nebudu rozepisovat jednotlivě, spíš to pojmu podle jednotlivých komponentů. První dvě kola (Specialized) měly 2x10 SRAM S9 a obě řadily úplně na hovno, přeřazení nahoru trvalo 14 dní a taky je mi upřímně trochu proti srsti, že obě páčky jsou stejným směrem, je mnohem logičtější, když dolu řadim opačnym směrem. Ale jde zřejmě o zvyk. SRAM S9 měl pak ještě Scott Scale 930 a ten už aspoň neřadil hůř, než moje 6 let starý Shimano LX. Taky jsem zkoušel, co se dá vyjet na nejlehčí převod u 2x10 a 3x10... na testovacím okruhu bylo 2x10 mnohem pohodlnější, člověk najednou zjistí, jak moc pohodlné je neměnit tácy, jenže kdo někdy vyjel do hor, zjistí, že mu bude větší rozpětí převodů chybět a to jak lehký do prudkých kopců, tak těžkých ve sjezdech. Takže tady mam po testu jasno-rozhodně 3x10 a tak na 80% Shimano XT:)

Další věcí, teď už rozhodnutou, je velikost kol, Spešly, oba 29", mi  na klikaté lesní cestičce hrozně vynášely ze zatáček, bylo to tak markatní, že jsem byl rozhodnut nepořídit 29", ale pak se ukázalo, že je to spíš chyba geometrie, u ostatních značek to bylo v pořádku. Přesto musim říct, že 27,5" lépe manévrují, hmotnost ráfků je přecijen znát. 26" jsem ten den u nikoho nenašel, takže jsem nemohl přímo na okruhu porovnat:(

I když už jsem byl dřív trochu nakloněn pevnýmu rámu, po TestFestu jsem o něm už víceméně přesvědčen. Full v mojí cenový relaci (cca 35 000) nemá smysl. Samozřejmě záleží, co člověk očekává, ale jedinej full, kterej mi vyhovoval byl právě Epic FSR Marathon Carbon 29. Tlumil totiž nárazy a člověk na něj nebyl jak na houpačce. Přesto jsem byl jak v peřinkách na rozbitý polňačce, mecce fullů. Taky bych zdůraznil, že každé kolo mi nastavovali na váhu a výšku, takže si dovolim porovnat s totálně tragickym (avšak na internetu velmi vychvalovanym) Giant Anthem 3 27.5 XL, kde jsem byl jak na parníku na rozbouřenym moři. Nemluvě o miniaturnim rámu XL, srovnatalenym s běžnym L nebo 19".  A ani Cannondale Scalpel carbon 2 (125 000 Kč) taky nebyl lepší, než Epic. Bohužel jsem se nedostal k Meridě Ninenty.nine, asi třikrát mi jí někdo vyfouk před nosem a prej byla dobrá:/

Velikost rámu je kapitola sama pro sebe. Na mě jedině XL a větší, bohužel na TestFestu měl XXL jen Specialized a to dvě kola, já zkoušel Stumpjumper a taky mi hned krásně sednul:) U Superioru mi řekli, že větší rámy budou od příštího roku, Giant by musel dělat tak 3XL, aby mi to nebylo malé, no výběr velkejch kol byl malý a k tomu míří jedna z mála mých výtek. Ovšem odráží to stav trhu... Celkově nejlíp mi seděl asi Focus Raven 27R 3.0.

Brzdy-podle očekávání Magury poměrně slabý, u Epicu mě ani neubrzdily (ačkoliv je to asi chyba danýho kusu), beztak ale Shimano byly lepší, lehčí chod, rychlej nástup, přesný dávkování účinku, pocit jistoty. To neni reklama, to jsou moje pocity.

Vidlice vesměs spokojenost, jenom bych vypíchnul šikovný zámek PuchLoc na řidítkách Rock Shoxů, které nemají páčku, ale spíš spínací tlačítko, mnohem rychlejší na ovládání:)

Celkem jsem na desítce kol najel 65 km. Tim, že jsem je chtěl prověřit v různých režimech, docela jsem si zamakal, ale taky často zastavoval, jak kvůli nastavení, tak kvůli frontám nad prudkými sjezdy, kde šli mnozí pěšky. Pocitově bych řek ještě mnohem víc najetých kilometrů, proto dávam velkou náročnost. Ještě jsem však nezmínil jedno negativum a sice to, že ač byla akce oficiálně do šesti, někteří už měli ve čtyři sbalené stánky, přestože zájem lidí byl.

Shrnu-li pocity: největším zklamáním značka Giant, dá se říct, že jsem ji po téhle sobotě odepsal. Teda největší zklamání je, že nemam 70 000+ na nové kolo:D Naopak mi to pomohlo v rozhodování pro 29", pro mojí postavu jednoznačně lepší, ačkoliv jsou oproti 26" cenově hodně nadsazená. A taky že karbonový rám neni žádný super zázrak, zajímalo by mi, kolik lidí těch pár gramů skutečně pozná...stačí si dát před jízdou větší svačinu a hmotnostní výhoda je ta tam. Při výběru kola budu vyhledávat kompletní osazením XT, které fungovalo spolehlivě a účinně na všech kolech:) Celková atmosféra TestFestu byla příjemná, lidi se chovali slušně, všechno bylo dobře zorganizovaný, spoustu kol k dispozici, cena registrace včetně oběda velmi příznivá, testovací okruh dobře vybraný...neni co dodat.

PS: Dneska jsem se byl projet na svym a připadal jsem si jak na dětskym kole:D Hlavně užší řidítka asi tak o 10 cm.


http://app.endomondo.com/workouts/487511102/20482649



Specialized Stumpjumper HT Comp 29

Specialized Stumpjumper HT Comp 29

Boží hrob ve Slaném


Plochodrážní stadion Slaný

Plochodrážní stadion Slaný

Cannondale Scalpel Carbon 2


Focus Raven 27R 3.0

Focus Black Forest

Scott Scale 930





Žádné komentáře:

Okomentovat