úterý 23. května 2017

Uhlobaronský zámeček Hochperk - Břasy

30. 4. 2017
52 km

Obtížnost: Velká
Technická náročnost: Střední

Bory-Doudlevecká lávka-Jiráskovo náměstí-Lobzy-Švábiny-Červený Hrádek-Dýšina-Nová Huť-po NS Kokotské rybníky Bušovice-Sedlecko-po červené Kříše-Hochperk-Stupno-Nový Dvůr-Hudlice-po modré Kokotské rybníky-Horomyslice-Kyšice-V Pytli-Božkov-Slovany-Bory


Pod tajemným názvem Zámeček se na mapě skrývá cosi U Břas, kam dnes vyrazím.

Poslední dobou tímto směrem vyrážím nějak často, takže opět přes Doudleveckou lávku na Slovany, Jiráskovo náměstí, Částkovou do Lobez a nad střelnicí na vyhlídku na Švabinách. Pak zas ztrácím výšku, až pod hřbitov a projíždím přes pole a les do Červeného Hrádku. Kouse jsem pak musel po silnici na Dýšinu, ale odbočuji k zemědělskému družtvu a do Dýšiny dojíždím mimo dosah aut. Projíždím vsí do Nové Huti a po NS Kokotské rybníky kolem koupaliště a pak prudce přes kopec do Bušovic. Přes další kopec do Sedlecka a pak sjezdem po červené k Berounce, přes Korečnicý mlýn, po bahnitém břehu kolem přívozu, pak už se sjede ze silničky a více než stometrovým převýšením se prudce stoupá, dokud se nevyjede z lesa. To už jsem nechal červenou odbočit k Darovanskému dvoru táhlým stoupáním jsem se blížil k Zámečku. Ukázalo se, že je zarostlý, přístupný, rozpadlý a jmenuje se Hochperk po bývalém uhlobaronovi. Ale je to spíš velká vila.

V krátkosti ho procházím a pokračuji po modré do Stupna, kde můžete obdivovat kostel sv. Vavřince a rovněž je to rodné město zakladatele restaurací McDonald's. Z Dolního Stupna dál stoupám jižním směrem pěkným jarním lesem. Přehoupnu se přes 500 m n. m. a vjíždím do Nového Dvoru, kde už se chystá májka na večer.Dostávám se na asflatku, křižuji silnici a jsem v Hudlicích. Po rozbité modré turistické pokračuji kolem podmáčených Kokotských rybníků. Rovněž stále turisticky přitažlivých. Vlastně jedu až skoro k Ostrému kameni, je to pak jen kousíček k CT 2159, po níž sjíždím do Horomyslic. K Dýšině jedu kolem železnice, i když se tam oficiálně kvůli skládce nesmí. Jak se zdá, je ale vytvořena nová cyklostezka přímo kolem Klabavy-musim prozkoumat příště. Do Kyšic mě čeká známé nepříjemné stoupání a zrovna tak za Kyšicemi, až k Holému vrchu. Pak už jen projet pod přivaděčem do Pytle a sjíždí se po zelené, CT 2151 a podél Božkovského potoka do Božkova. Odtud jak jinak než přes Světovar, Slovany a kolem Škodalandu. Nahoru na Bory jezdím raději Samaritskou než kolem Gigantu.

Přiměřených 52 km, náročný úsek vás čeká cestou po červené před Hochperkem, jinak to není tak zlé. Celkem zlá je průměrná rychlost 17,28 km/h, to nevim, kde jsem se loudal.

Odkaz na podrobné statistiky a výškový profil trati


Hochperk u Stupna

Kostel sv. Vavřince ve Stupně



Žádné komentáře:

Okomentovat